Ana içeriğe atla

Vajina Temizligi ve Bakimi Nasil Yapilir?

Sorular: Vajina temizliği ve bakımı, ilişkiden sonra vajina temizliği, tuvalet sonrası vajina temizliği, vajina temizliği için kullanılan ürünler, vajinanın güzel görünmesi için, vajinada kıl temizliği, rahim ici nasil yikanir?, vajinal bölge görüntüsü... v.b.
Vajina Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?
 Vajinada hijyenin sağlanması, kadın ve üreme sağlığının korunmasındaki en önemli faktördür. Kadınlarda genital bölge cinsel ilişkilerle ve genital organların kalın bağırsağa yakın olması sebebiyle mikrobik etkenlere maruz kalmaktadır. Ayrıca adet döneminde kullanılan tamponlar, iç çamaşırlardaki kimyasal kalıntılar ve temizlik amacıyla kullanılan ürünler de vajinada hem tahrişlere hem de enfeksiyona sebep olabilir.

Vajinanın en önemli özelliği zararlı bakterilere karşı kendini savunabilmesidir. Laktobasil denilen bu bakteriler, vajinanın asit ortamında ürerler ve enfeksiyona yol açan bakterilerin çoğalmasına engel olurlar. Ancak bazı durumlarda vajinanın asit ortamı bozulur ve laktobasiller azalır. Bunun sonucunda da enfeksiyon oluşabilir. 

Vajinanın asit ortamını bozan durumlar;

  • Vajinaya uygun olmayan kimyasal maddelerin girmesi (duş jelleri, sıvı temizleyiciler, alkali sabunlar)
  • Östrojen hormonunun azalması,
  • Güçlü antiseptik maddelerin uzun süreli kullanımı.
  • Kadın genital organının anatomik yapısı, bakteri gibi zararlı maddelerin vajina içine girmesine engel olmaktadır. Çünkü vajinanın dış kısmındaki kapak, üretradan mesaneye geçişi önlemektedir. Dış genital bölgedeki mantar ve bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar daha sık görülmektedir. Özellikle genital bölge temizliğine dikkat edilmeyen durumlarda bu durumun tekrarlaması kaçınılmazdır.


Genital Bölge Temizliği ve Bakımı İle İlgili Uyarılar ve Önlemler:

  • Genital bölge temizliği için uygun olan ve vajinanın asit düzeyini koruyan temizleyiciler kullanılmalı,vücut sabunları ile genital bölge temizliği yapılmamalıdır.
  • Tuvalet sonrası temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır.
  • Genital cilt bölgesi nemden uzak, kuru tutulmalıdır.
  • Kullanılan tuvalet kağıdı, parfümsüz ve renksiz olmalıdır
  • Genital bölgenin fazla yıkanması koruyucu bakterilerin azalmasına sebep olur. Bundan kaçınmak gerekir.
  • Tuvaletlerde tek kullanımlık klozet kağıtlarının kullanılmasına özen gösterilmelidir.
  • Tuvaletlerdeki kirli suyun genital bölgeye sıçraması tehlikeli olduğu için, dezenfektan klozet tabletlerinden kullanılmalıdır.
  • Sık iç çamaşırı değiştirilmeli ve iç çamaşırları yıkandıktan sonra ütülenmelidir.
  • İç çamaşırları pamuklu olmalıdır.
  • Dış genital bölgenin epilasyonu amacıyla kullanılan ağda, jilet gibi malzemelerin temiz olmasına dikkat edilmelidir.Temizliğe dikkat edilmemesi bakteriyel enfeksiyonlar oluşabilir. 
  • Bazı kişilerin cilt yapısından dolayı,tahrişe bağlı egzamalar, kıl batmaları oluşabilir. Tekrarlayan kıl batmaları ciltte kalıcı renk değişikliklerine sebep olabilir. Böyle durumlarda epilasyon için, genital bölge için tasarlanmış epilatörler kullanılmalı ya da lazer epilasyon tercih edilmelidir. Tahrişlere en sık sebep olan yöntem ağda kullanımıdır. Alerjik cilt yapısına sahip kişiler ağda yöntemini tercih etmemelidir.
  • Dış genital bölgenin temizliği için kolanya, parfüm, deodorant, antiseptik losyonlar, vb kullanılmamalıdır. Bu maddeler derinin bütünlüğünü bozarak kolay tahrişe sebep olur. Genital bölge temizliği için özel hazırlanmış ve asit ortamını bozmayan ürünler tercih edilmelidir.
  • Cinsel ilişki ile bulaşabilecek hastalıklardan korunmanın en iyi yolu prezervatif kullanmaktır. Bazı kişilerde prezervatifin yapısındaki lateks maddesine karşı alerjik reaksiyonlar oluşabilir.
  • Genital bölgede en sık görülen enfeksiyonların başında mantarlar gelmektedir. Sık iç çamaşır değiştirilmemesi, vajinal akıntılar, nemli ortam, terleme, fazla kilolu olmak, sentetik iç çamaşırı kullanmak, dar ve sıkı kıyafetler giymek, sürekli oturarak çalışmak, şeker hastalığı mantar hastalığı oluşumuna sebep olur. Bu durumda mutlaka bir jinekoloğa başvurulması gerekir. 

Adet Kanaması Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar:

  • Kullanılan pedler sık değiştirilmelidir.
  • Parfümsüz ve kokusuz pedler kullanılmalıdır.
  • Dar ve sıkı kıyafetler giyilmemelidir.
  • Ayakta duş şeklinde banyo yapılmalıdır.
  • Bazen kullanılan pedlerden kaynaklı ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında farklı marka pedler denenmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakal Kırandan Nasıl Kurtuldum?

İleri Safha Sakal Kıran Hastalığı Görrseli Yazımıza başlamadan önce şunu belirtelim;Şu anda bu sorunu yaşıyorsanız "İçiniz rahat olsun Sakal Kıran hastalığı tedavisi olan bir hastalıktır." Bu yazıyı okuduktan sonra sakal kıran sorunundan tamamen kurtulacaksınız!.. Sakal Kıranın Belirtileri Nelerdir? Sakal kıranın belirtileri;belirli bir bölgede toplu iğne başı büyüklüğünde sık aralıklarla dökülmeler gözlenir,bu küçük dökülmeler birleşerek sakalda bozuk para büyüklüğünde dökülme oluşturur. Sakal Kıran Nedir,Sakal Kıran Neden Olur? Sakal kıran latince adıyla Alopesi areata;  erkeklerde sakal bölgesinde toplu iğne başı büyüklüğünde dökülmelerle başlayıp bozuk para büyüklüğü görünümündeki dökülmere yol açan bir kıl kökü hastalığıdır.İlerleyen safhalarda sakalın belirli bölgelerine sıçrayıp birden fazla bozuk para şeklinde dökülmelere neden olan ve mevcut dökülmüş bölgelerde de genişlemelere neden olup yayılmaya başlayan bir hastalık çeşididir. Sakal kıran bulaşıcı de

Seks Süresini 1 Saat Uzatan Yöntemler

Cinsel ilişkide erkeklerin çoğu 2-3 dakika arasında boşalıyor malesef kadınlarda uyarılma ve boşalma süresi daha geç olduğundan erkeklerin çoğu eşlerini veya kız arkadaşlarını tatmin edememekten şikayetçiler.Malesef  hızlı başlayan ve çabuk biten bir seks hayatımız var. Daha erkeğin işini bitirmesine odaklı bir cinsel ilişki yaşıyoruz. Hatta bu durum şarkılarımıza bile konu olmuş; ‘Sevmek bir ömür sürer, Sevişmek bir dakika’ diyor. Fakat bilim adamlarına göre ideal seks süresi ortalama 7 dakika olmalı. Tabi ki durum böyle olmadığından bundan en çok etkienenler malesef bayanlar oluyor,erkekler kısa sürdüğü için,kadınlar tatmin olmadıkları için ilişkide pürüzler çıkıyor,bu durumdan muzdarip olan bazı çiftler ilişkilerine son veriyor,evli çiftlerde ise durum daha kötü çünkü boşanmaya kadar gidebiliyor!.. Ama artık cinsel ilişkiyi 1 saate kadar uzatmak mümkün,bunun için ise erkeğinde bayanında bu konuda biraz çaba göstermesi gerekiyor. İşte  erkeğin seks süresini uzatan kadınlara özel t

Kansere Kesin Çözüm Kanser Otu(Yapışkan Andız Otu)

Manisaya bağlı Akhisarda, Seyitahmet Mahallesindeki bir türbede yaşamlarını sürdüren ve topladıkları otlarla kanserli hastalara şifa dağıttıklarını iddia eden Hasan Alemdar ve Lütfü Acet,kanseri yok eden otu keşfettiklerini söylüyorlar. Kanser otu adı verdikleri bu otu mayıs ile temmuz ayları arasında dağlardan toplayıp kuruttuklarını ve kanser hastalarına ücretsiz bir şekilde Allah rızası için dağıttıklarını söylüyorlar... Buraya kadar her şey normal,ama basında ve sosyal medyada çıkan haber ve bilgiler yukarıda yazdıklarımdan ibaret olduğu için haklı olarak insanların aklında bir çok soru işareti oluşmuş durumda; "bu ot ücretsizse neden bu otun ismi sır gibi saklanıyor,yaşlı başlı adamlar o dağlarda gezip bu otları toplayıp bin bir zahmetle kurutup sırf babalarının hayrına mı bu otu dağıtıyorlar,eğer hayrına dağıtıyorsalar bu ot neden ifşa edilmiyorda sır gibi saklanıyor,kanser otu gerçekten kanseri yok ediyor mu?" tarzında tepki ve sorularla insanlar sosyal medyada ve