Ana içeriğe atla

Vajinal Akinti Neden Olur? - Vajinal Akıntı Nasıl Geçer?

Merhaba değerli okurlar, bu gün sizlerle vajinal akıntı neden olur?, beyaz vajinal akıntı neden olur?, vajinal akıntı çeşitleri, sarı akıntı neden olur?, vajinada beyaz peynirimsi akıntı, akıntı neden olur nasıl geçer?, kadınlarda akıntı neden artar?, vajinadan su gibi akıntı gelmesi, vajinal akıntı bitkisel tedavi... konularına değineceğiz. 

Vajina, halk arasında "Hazne" olarak da bilinir. Rahim ile vajina kelimelerinin birbirinin yerine kullanılmasına sık rastlarız. Vajina dış dudaklardan rahime doğru uzanan bir tünel gibidir. Latince "Torba,kese" anlamındadır. Uzunluğu 6,5-12,5 cm arasında, genişliği 2-3,5 cm arasında, esnekliği bebek başının dışarı çıkmasını sağlayacak mükemmellikte bir organdır. Herkesin, eli, ayağı, kulağı gibi vajinasının boyutları da o kişiye özeldir.

Vajina kendisine özgü salgısıyla ortamı asitleştirerek, mantarların ve zararlı bakterilerin oluşumuna izin vermez. Laktobasiller gibi bir çok mikroorganizma uyum içinde olduğu ve belli oranlarını koruduğu sürece, vajinadaki zararlı bakterileri ve mantarları önler.

Aşırı yıkamak, sabunlamak, asitlik derecesi uygun olmayan krem, jel veya nemlendiriciler kullanmak, uygunsuz tampon yapmak, sıkı ve dar kıyafetler veya hava aldırmayan sentetik giysiler-çoraplar giymek vajinal asitliği bozarak vücuda zarar verir. Rahatsızlık verici akıntılar başlar. Akıntı ya kokar,ya kaşınır, ya da ikisi birden olur. Kadınlar çamaşırlarındaki yoğunluğun artışından, renginden, ciltlerindeki tahriş,kızarıklık veya kaşıntıdan durumu anlarlar.

Vajinanın her tür iltihabına "vajinit" denir. Bazen etken bir bakteri, bazen bir virüs, bazen bir kimyasal veya alerjen olabilir. Etkene göre tedavi değişeceği için, ayrıntılı şikayetler, düzgün bir muayene ve tedavi gereklidir.

Sık tekrarlayan vajinitler bazen şeker hastalığı gibi metabolik hastalıkların belirtisi de olabilir. Havuz sularındaki aşırı klor gibi çevresel etkenler de kimyasal dengeyi bozarak vajiniti tetikleyebilir. Sık tekrarlayan vajinitlerde, aynı doktorun oluşan her yeni enfeksiyonu görmesini sağlanmalı,aynı etkenden mi yoksa ayrı ayrı etkenlerden mi vajinit oluyorsunuz, ayırt edebilmek adına düzenli olarak doktora gidilmelidir.

Vajinal akıntı normaldir. Vajinayı temiz ve nemli tutan ve enfeksiyondan koruyan bir sıvı ya da mukusdur. Bazı akıntı türleri normaldir. Diğerleri tedavi gerektiren altta yatan bir durumu gösterebilir. Şimdi vajinal akıntı ile ilgili bilinmesi gerekenleri açıklamaya çalışaçağız… Vajinal akıntı nedir? Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı çeşitleri ve vajinal akıntı tedavisi…

VAJİNAL AKINTI NEDİR?

Vajinal akıntı çoğu zaman normal ve düzenli bir durumdur. Vajinal akıntı genellikle eğer endişelenecek bir şey değildir. Bununla birlikte, bir enfeksiyonu belirtebilecek belli tipte akıntılar vardır. Anormal akıntı sarı veya yeşil kıvamda kötü kokulu olabilir. Maya veya bakteriyel bir enfeksiyon genellikle anormal akıntıya neden olur.

VAJİNAL AKINTI ÇEŞİTLERİ

Birkaç farklı vajinal akıntı vardır. Bu tipler renklerine ve tutarlılığına göre sınıflandırılır. Bazı akıntı türleri normaldir. Diğerleri tedavi gerektiren altta yatan bir durumu gösterebilir.

Beyaz akıntı; Menstrüel siklusunuzun başlangıcında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntı kaşıntı ile birlikte geliyorsa ve kalın, süzme peynir benzeri bir kıvama veya görünüme sahipse, bu normal değildir ve tedaviye ihtiyaç duyar. Bu tip bir akıntı mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir.

Yumurta akı renginde ve sulu akıntı; Bu akıntı tamamen normaldir. Ayın herhangi bir saatinde gerçekleşebilir. Egzersizden sonra özellikle ağır olabilir. Genelde 3 temel nedeni olabilir.


– Yumurtlama döneminde: Adet bitiminin 14. gününe denk genel dönemde yoğunlaşma olur.
– Hamilelik döneminde: Hamilelik hormonlarının etkisiyle artış görülür.
– Cinsel uyarılma esnasında: Kan damarlarının genleşmesiyle birlikte vücuttan atılan bu akıntı sayesinde cinsel ilişki kolaylaşır. Tamamen normaldir.

Kahverengi ya da kanlı akıntı; Kahverengi veya kanlı akıntı genellikle normaldir, özellikle adet döneminiz sırasında veya sonrasında meydana gelirse. Döneminizin sonunda bir akıntı, kırmızı yerine kahverengi görünebilir. Ayrıca dönemler arasında az miktarda kanlı akıntı yaşayabilirsiniz. Buna lekelenme denir.

Eğer lekelenme periyodunuzun normal döneminde gerçekleşirse ve kısa bir süre önce korunmadan seks yaptıysanız, bu hamilelik belirtisi olabilir. Nadir durumlarda, kahverengi veya kanlı akıntı endometriyal veya servikal kanser belirtisi olabilir. Fibroidler veya diğer anormal büyüme gibi başka problemler olabilir. Bu yüzden yıllık bir pelvik muayene ve Pap smear yaptırmak önemlidir. Jinekologunuz bu işlemler sırasında servikal anormallikleri kontrol edecektir.

Sarı veya yeşil akıntı; Özellikle kalın hoş olmayan bir kokunun eşlik ettiği sarı veya yeşil akıntı, normal değildir. Bu tip bir akıntı, enfeksiyon trikomonasisinin bir göstergesi olabilir. Genellikle cinsel ilişki yoluyla yayılır.

VAJİNAL AKINTI NEDENLERİ

Normal vajinal akıntı sağlıklı bir bedensel işlevdir. Vücudunun temizlik ve vajinayı koruma şekli. Örneğin cinsel dürtü ve yumurtlama ile birlikte akıntı olması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıyla sonuçlanabilir.
Bununla birlikte anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Bakteriyel vajinozis; Bakteriyel vajinozis oldukça yaygın bir bakteriyel enfeksiyondur. Bazı durumlarda hiçbir belirti vermese de, güçlü, kötü ve bazen de balık kokusuna sahip olan vajinal akıntının artmasına neden olur. Birden fazla cinsel eşi olan kadınlar bu enfeksiyona yakalanma riskini artırmaktadır.

Trikomonas; Trichomoniasis başka bir enfeksiyon türüdür. Bu protozoan veya tek hücreli bir organizma tarafından neden olur. Enfeksiyon genellikle cinsel temasla bulaşır, ancak banyo malzemelerinin (havlu, bornoz) ortak kullanımı enfeksiyonu yayabilir. Kötü bir kokuya sahip sarı veya yeşil akıntıya neden olur. Ağrı, iltihaplanma ve kaşıntı da yaygın belirtilerdir, ancak bazı kişilerde herhangi bir semptom görülmez.

MANTAR ENFEKSİYONU

Bir mantar enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hislerine ek olarak beyaz, süzme peynir benzeri akıntı üreten bir mantar enfeksiyonudur. Vajinadaki mantar varlığı normaldir, ancak büyümesi belirli durumlarda kontrol dışına çıkabilir. Aşağıdakiler maya enfeksiyonları olasılığınızı arttırabilir:
– Stres
– Şeker hastalığı
– Doğum kontrol haplarının kullanımı
– Gebelik
– Antibiyotikler, özellikle 10 gün boyunca uzun süreli kullanım


Gonore ve klamidya; Gonore ve klamidya, anormal akıntıya neden olabilen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır (STIs). Genellikle sarı, yeşilimsi veya bulutlu renklidir.

Pelvik inflamatuar hastalık (PID); Pelvik inflamatuar hastalık (PID) sıklıkla cinsel temasla yayılan bir enfeksiyondur. Bakteri vajinaya ve diğer üreme organlarına yayıldığında ortaya çıkar. Ağır, kötü kokulu bir akıntı oluşturabilir.

İnsan papilloma virüsü (HPV) veya rahim ağzı kanseri; İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu cinsel temasla bulaşır. Servikal kansere yol açabilir. Herhangi bir semptom olmamasına rağmen, bu tip bir kanser hoş olmayan bir kokuya sahip kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı oluşturabilir. Servikal kanser, yıllık Pap smear ve HPV testi ile kolayca taranabilir.

VAJİNAL AKINTI TEDAVİSİ

Vajinal akıntı tedavisi ilk olarak vajinal muayene yapılarak değerlendirilmesi sonucunda başlamaktadır. Daha sonra akıntının rengi, kokusu, kıvamı ve miktarı öğrenilmelidir. Bu şekilde akıntının çeşidi için tanı koyulur ve belirlenir. Tanı koyulduktan sonra akıntının çeşidine göre tedavi uygulanmaktadır.

Akıntı hakkında kesin bir karar verilemez ise kültür testi yapılmaktadır. Bu test sonucu sonrasında tedavi uygulanmaktadır. Akıntının nedenine göre ilaç tedavi başlatılmaktadır. Eğer gerekli olursa ek olarak vajinal florayı dengelemek amaçlı vajinal fitiller verilmektedir.

Kendi alacağınız basit ve küçük önlemlerle vajinal akıntı oluşumunu engelleyebilirsiniz. İşte anormal akıntıya yol açabilecek vajinal enfeksiyonları önlemek için bazı ipuçları:

– Vajinanızı düzenli olarak nazik bir şekilde temizleyin ve kuru tutun.
– Kimyasal içeren kokulu sabunlar, diş macunu, köpük ya da kadınsı spreylerden uzak durun.
– İdrara çıktıktan sonra vajina temizliğini önden arkaya doğru yapın.
%100 pamuk iç çamaşırı tercih edin, sentetik ürünlerden kaçının.
– AVM, dinlenme tesisi, cami, okul, hastane gibi sürekli insan sirkülasyonun olduğu yerlerdeki tuvaletleri kullanmadan önce ve kullandıktan sonra mutlaka sifona basın.


Zor ve inatçı enfeksiyonlarda, vajinal kültürlerle enfeksiyon tanısını koyulur. Çünkü vajinal ortamda pek çok zararlı bilinen bakteri aşırı çoğalmadığı sürece vücuda zarar vermeden yaşayabilir. Yani vajinal kültürlerde koloni sayısının aşırı olduğu belirtilmediği sürece her tür bakteri kültürde üreyebilir. Bu durumda hekimler özellikle belli bakteriler veya virüsler için daha spesifik, etkene özel kültürleri tercih ederler. Hiçbir sorun veya şikayet yokken bazen smear testinde vajinit veya bakteri saptanması,enfeksiyon olduğunuz anlamına gelmez.

Vajinanın torba şeklindeki  yapısı sebebiyle,kadın, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara daha yatkındır. Erkek cinsel organı yapısı gereği akıntıyı daha kolay atarken,kadında vajina spermi içerde tutmak için mikrobik etkenleri de dışarıya atmakta zorlanır. Dolayısıyla korunmasız bir cinsel ilişkide bir kadının hastalık taşıyan bir erkekten hastalık kapması daha kolaydır.

Vajinal akıntınız kokulu, kaşıntılı, tahriş ediciyse, kasık ağrısı veya idrar yanması varsa doktorunuza başvurunuz. Spiral veya tampon kullanıyorsanız, akıntılara karşı daha dikkatli olunuz. Havuz, hamam, sauna gibi ortamlar, ıslak mayo, dar pantolon-tayt, naylonlu ve sentetik iç çamaşırı kullanıyorsanız mantar enfeksiyonlarına karşı tedbirli olunuz.

Vinal Akıntı Bitkisel Tedavi

1- Doğal Yoğurt
Doğal yoğurt, vajinal florada bulunanlara benzer canlı kültürlerini içerir. Bu nedenle, sıvıların üretimini artıran enfeksiyonlara karşı etkili bir çözümdür.
Probiyotikler doğrudan enfeksiyöz ajanlara etki eder. Böylece, büyümelerini engeller ve vajinanızın doğal ortamını geri kazandırır.


Nasıl kullanılır?
Bir kaç yemek kaşığı doğal, sade yoğurt alın ve vajinanın dış kısımlarına sürün.
Durulamadan kurumaya bırakın ve bu uygulamayı günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Tedaviyi tamamlamak için günde bir kap yoğurt yiyin.

2. Aynısefa infüzyonu
Aynısefa çiçeklerinin anti enflamatuar ve antibiyotik özellikleri, kötü koku, tahriş ve bol akıntı üreten iç enfeksiyonlar için alternatif bir ilaç olarak kullanılabilir.
Bileşikleri vajinanın hassas derisinde tahriş yaratmaz, hatta aksine kızarıklık ve kaşıntıyı azaltır.

Nasıl kullanılır?
Aynısefa çiçeklerinin konsantre bir infüzyonunu hazırlayın, soğumaya bırakın ve özel bölgenizi günde iki kez yıkamak için sıvıyı kullanın.


3. Ada çayı infüzyonu
Ada çayı, vajinal florayı dengelemeye, aşırı akıntı ve kötü kokuları azaltmaya yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Ada çayı yaprakları ile hazırlanan bir infüzyon, tahriş olmuş cildi tazeler, mantar ve bakteri enfeksiyonlarını azaltır.


Nasıl kullanılır?
Bir litre ada çayı infüzyonu yapın ve özel bölgenizi durulamak için bu sıvıyı kullanın.
Sorun çözülene kadar tedaviyi günde iki kez tekrarlayın.


4. Sarımsak infüzyonu
Sarımsak, özel bölgeyi etkileyen enfeksiyonlara karşı alternatif bir tedaviolarak kullanılan güçlü bir antibiyotiktir.
Aktif bileşikleri, maya ve bakterileri yok ederken, aşırı vajinal akıntı üretimini de yavaşlatır.


Nasıl kullanılır?
İlk önce 2 veya 3 diş sarımsağı bir havanda ezin.
Daha sonra bir litre kaynar suya atın ve 15 dakika boyunca kaynatın.
Bu bölüm bittikten sonra infüzyonu boşaltın.
Ardından, soğumasını bekleyin ve etkilenen alanı yıkamak için bu sıvıyı kullanın.
Bu işlemi bir hafta boyunca her gece tekrarlayın.


5. Elma sirkesi
Bunlara ek olarak, elma sirkesinde bulunan doğal asitler vajinal pH’daki dengesizlikler için bir ilaç olarak kullanılabilir.
Bu maddeler, vajinal floranın sağlıklı bakterilerini besler ve zararlı mikroorganizmalarla savaşmaya yardımcı olurlar.

Öte yandan, mantar önleyici ve mikrop öldürücü özellikleri kötü kokuları ve salgıları kontrol etmeye yardımcı olur.


Nasıl kullanılır?
İlk olarak, bir bardak elma sirkesinin yarısını banyo suyunda seyreltin.
Ardından özel bölgenizi yıkayın.
Bu tedaviyi en az bir hafta boyunca günde iki kez yapın.


6. Sodyum Bikarbonat
Son olarak, sodyum bikarbonattaki (karbonat) organik bileşikler, aşırı vajinal akıntı ve kötü koku için bir çözüm olarak kullanılabilmesinin sebebidir.
Vajinal bölgenin pH’ını geri kazanmaya, zararlı mantarlar ve mikroplara karşı koruyucu bir bariyer oluşturmak için sağlıklı bakterilerin üretimine yardımcı olurlar.


Malzemeler
1 çay kaşığı karbonat (5 g)
1 bardak su (200 ml)


Nasıl kullanılır?
İlk olarak, bir çay kaşığı karbonatı bir bardak suya karıştırın ve günde bir kez için.
Daha iyi sonuçlar için, ılık suya yarım fincan bikarbonat ekleyin ve özel bölgeyi 5-10 dakika yıkayın.
Tedaviyi bir hafta ya da sıvılar normale dönene kadar tekrarlayın.

Gördüğünüz gibi, aşırı akıntı ve diğer yakın enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için birçok doğal seçenek var.
Önerileri içinde size uygun olduğunu düşündüğü olanı seçin ve uygulayın. 
Sağlıklı günler diliyorum...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakal Kırandan Nasıl Kurtuldum?

İleri Safha Sakal Kıran Hastalığı Görrseli Yazımıza başlamadan önce şunu belirtelim;Şu anda bu sorunu yaşıyorsanız "İçiniz rahat olsun Sakal Kıran hastalığı tedavisi olan bir hastalıktır." Bu yazıyı okuduktan sonra sakal kıran sorunundan tamamen kurtulacaksınız!.. Sakal Kıranın Belirtileri Nelerdir? Sakal kıranın belirtileri;belirli bir bölgede toplu iğne başı büyüklüğünde sık aralıklarla dökülmeler gözlenir,bu küçük dökülmeler birleşerek sakalda bozuk para büyüklüğünde dökülme oluşturur. Sakal Kıran Nedir,Sakal Kıran Neden Olur? Sakal kıran latince adıyla Alopesi areata;  erkeklerde sakal bölgesinde toplu iğne başı büyüklüğünde dökülmelerle başlayıp bozuk para büyüklüğü görünümündeki dökülmere yol açan bir kıl kökü hastalığıdır.İlerleyen safhalarda sakalın belirli bölgelerine sıçrayıp birden fazla bozuk para şeklinde dökülmelere neden olan ve mevcut dökülmüş bölgelerde de genişlemelere neden olup yayılmaya başlayan bir hastalık çeşididir. Sakal kıran bulaşıcı de

Seks Süresini 1 Saat Uzatan Yöntemler

Cinsel ilişkide erkeklerin çoğu 2-3 dakika arasında boşalıyor malesef kadınlarda uyarılma ve boşalma süresi daha geç olduğundan erkeklerin çoğu eşlerini veya kız arkadaşlarını tatmin edememekten şikayetçiler.Malesef  hızlı başlayan ve çabuk biten bir seks hayatımız var. Daha erkeğin işini bitirmesine odaklı bir cinsel ilişki yaşıyoruz. Hatta bu durum şarkılarımıza bile konu olmuş; ‘Sevmek bir ömür sürer, Sevişmek bir dakika’ diyor. Fakat bilim adamlarına göre ideal seks süresi ortalama 7 dakika olmalı. Tabi ki durum böyle olmadığından bundan en çok etkienenler malesef bayanlar oluyor,erkekler kısa sürdüğü için,kadınlar tatmin olmadıkları için ilişkide pürüzler çıkıyor,bu durumdan muzdarip olan bazı çiftler ilişkilerine son veriyor,evli çiftlerde ise durum daha kötü çünkü boşanmaya kadar gidebiliyor!.. Ama artık cinsel ilişkiyi 1 saate kadar uzatmak mümkün,bunun için ise erkeğinde bayanında bu konuda biraz çaba göstermesi gerekiyor. İşte  erkeğin seks süresini uzatan kadınlara özel t

Kansere Kesin Çözüm Kanser Otu(Yapışkan Andız Otu)

Manisaya bağlı Akhisarda, Seyitahmet Mahallesindeki bir türbede yaşamlarını sürdüren ve topladıkları otlarla kanserli hastalara şifa dağıttıklarını iddia eden Hasan Alemdar ve Lütfü Acet,kanseri yok eden otu keşfettiklerini söylüyorlar. Kanser otu adı verdikleri bu otu mayıs ile temmuz ayları arasında dağlardan toplayıp kuruttuklarını ve kanser hastalarına ücretsiz bir şekilde Allah rızası için dağıttıklarını söylüyorlar... Buraya kadar her şey normal,ama basında ve sosyal medyada çıkan haber ve bilgiler yukarıda yazdıklarımdan ibaret olduğu için haklı olarak insanların aklında bir çok soru işareti oluşmuş durumda; "bu ot ücretsizse neden bu otun ismi sır gibi saklanıyor,yaşlı başlı adamlar o dağlarda gezip bu otları toplayıp bin bir zahmetle kurutup sırf babalarının hayrına mı bu otu dağıtıyorlar,eğer hayrına dağıtıyorsalar bu ot neden ifşa edilmiyorda sır gibi saklanıyor,kanser otu gerçekten kanseri yok ediyor mu?" tarzında tepki ve sorularla insanlar sosyal medyada ve