Şifalı Bitkilerin Kurutulması ve Saklanması |
Çiçek yapraklar gölgede kurutulur.Kökler ve sulu bitkiler güneşte kurutulur.Tohumların kurutulmaya ihtiyacı yoktur...Tıbbi bitkilerin 1 yıl sonunda etkileri azaldığından her yıl taze olarak toplanıp kurutulmalı ve kullanılmalıdır.Aktarlarda öyle bitkiler satılmaktadır ki neredeyse 3 yıldır rafta beklemiş haldedir,bu şekilde bekletilmiş bitkileri almayınız-kullanmayınız!..
Peki uzun yıllar raflarda beklemiş bitkiyi nasıl anlarsınız; Biliyorsunuz aktarlar artık bitkileri paketlenmiş halde satmak zorunda ve bu paketlerin üstünde toplanma ve paketlenme tarihi yazıyor(yazması gerekiyor) ama sizinde bildiğiniz gibi bu tarihli etiketleri değiştirmek çok basit ve bu etikeleri değiştirmek maalesef aktarlar tarafından sıkça yapılan bir uygulama.
Ama bilinçli bir tüketici paketin üzerindeki tarih ne olursa olsun uzun yıllar rafta beklemiş bir bitkiyi hemen anlayabilir.Şöyle ki;bitki daha el değmeden paketinde ufalanmışsa,rengi kuruduktan sonraki renginden çok daha fazla solmuşsa,çiçekli bitkilerde yeşil kısımları solup sararmaya yüz tutmuşsa,çiçekli bitkilerin yaprakları dökülmüş ve parçalanmışsa,bitkiyi elinize aldığınızda dokunduğunuz anda ufalanıyorsa,rengi alışılmışın dışında bir renk almışsa o bitki 1 yıllık bir bitki değildir,buda o bitkinin taze olmadığını gösterir.
Bitkiler Kurutulduktan Sonra Nasıl Saklanmalıdır?
Bitkiler kurutulduktan sonra serin ve güneş görmeyen(almayan) bir yerde ve havadar bir ortamda bez keselerde,bez çantalarda,bez çuvallarda,cam kaplar veya ağzı kapanabilir karton kutularda ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Plastik kaplar ve teneke kutular bitkiler için uygun değildir. Kurutulmuş bitkiler ışıktan korunmalıdır. Renkli cam kaplar örneğin yeşil renkliler en uygun olanlarıdır.
Aktarlar yasaya uymuyorlar denetleyen devlet ama sanki denetlenmiyor çünkü kurallara uymuyorlar her şey dağınık
YanıtlaSil