Ana içeriğe atla

Palm Yaği(Nutella Yaği) Kanserojen mi?

Bu günkü konumuz palmiye yağı;bir diğer adıyla palm yağı(Palm oil).Yapılan son araştırmalar palmiye yağının(hurma yağının) kanserojen içeriğe sahip olduğunu söylüyor.Eğer bu doğruysa durum gerçekten çok vahim çünkü palmiye yağı bebek mamalarında da kullanılıyor!..
Kısacası palm yağının kullanılmadığı yer yok,çıkan haberlerde nutellanın öne çıkarılması herkesin kullandığı meşhur bir çikolata markası olmasından kaynaklanıyor!..
Nutella ve benzeri bir çok ambalajlı üründe ucuz diye tavsiye edilen bu yağ,nutella bağımlılarını çok üzdü.Fakat bize göre üzülmesi gerekilen şeyin bu yağın bebek mamalarında kullanılıyor olması bu durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor!..
Bazıları bu haberin,yani palmiye yağının kanserojen içeriğe sahip olduğu haberlerinin ortaya atılmasının tek sebebinin Nutellayı bitirmek amaçlı olduğunu düşünüyorlar,hal böyleyken ve bu konuda kafalar bu kadar karışmışken bizlerde eğrisi ve doğrusuyla bu konuyu sizler için araştırmaya karar verdik.Bu makalede;palm yağı nedir?,nutella yağı kanserojen mi,palmiye yağı kanser yapar mı,palmiye yağı nedir,nutella neyden yapılıyor,palmiye yağının içeriği nedir,palmiye yağının faydaları ve zararları nelerdir,palm yağı nerelerde kullanılır,hurma yağı(palm yağı) kansorejen mi... vb. soruların cevaplarını bulabilirsiniz!..

nutella yagi kanser yapar mi
Nutella İçeği ve Palmiye Yağı Oranı
Palm Yağı (Palmiye Yağı) Nedir : Palm yağı ya da diğer adıyla Palmiye yağı, palmiye meyvesinden edilen bir yarı katı bitkisel yağdır. Palmiye yağı ağırlıklı olarak yemeklik yağ olarak kullanılır. Bununla birlikte dizel veya biyodizel üretiminde de kullanılmaktadır.Her şeyde kullanılmasının sebebi diğer yağlara göre çok daha ucuz olması ve Türkiye'ye diğer bitkisel yağların yarısından daha az gümrük vergisiyle girdiği içindir.
Nutella çikolatasının yaklaşık %20’sinde palmiye yağı bulunuyor.Sadece nutellada değil çikolata ve çikolatalı ürünlerin hemen hemen hepsinde palmiye yağı(hurma yağı) kullanılıyor.
Örneğin;Aldığınız bir çikolatalı gofretin içerisindeki ürünlere bakın hepside hurma yağı(palmiye yağı) ibaresinin yazılı olduğunu görecesiniz.Sektörde bisküvi, kek, çikolata gibi hazır gıda, dondurma ve margarin yapımında tercih edilmektedir.Ayrıca şampuanlar, cilt losyonları, sabunlar ve mumlar gibi gıda dışı kategoride yer alan pek çok ürünün yapımında da kullanılmaktadır.
Palmiye yağı hurma yağı olarak da biliniyor. Hurma yağı ağacından elde edilen bir tür bitkisel yağ. Dünya çapında yılda yaklaşık 28 milyon tonluk üretimi ile en çok üretilen yağlar arasında soya yağından sonra ikinci sırada yer alıyor. Malezya, Endonezya ve Kolombiya dünyanın önde gelen palmiye yağı üreticileri arasındadır.


Palmiye Yağı Sağlığa Zararlı mı ve Kanserojen İçeriyor mu?


Bu sorunun cevabı çok basit.Evet palmiye yağı(nutella yağı) sağlığa zararlı kansorejen bir yağdır ve artık bu kanıtlanmıştır.İçeriğinde alfa, beta, gama, delta tokotrienoller ve tokoferoller, karotenoidler, steroller, fosfolipitler, glikolipitler ve koenzim Q10 bulunması malesef bu yağın masum bir yağ yapmıyor!..
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından hazırlanan raporda palmiye yağının kansorojen olduğunu duyurdu. 
Dr. Muammer Yıldız da palmiye yağının toksik ve kanserojen olduğunu bildirip, bu ürünü ihtiva eden yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini tavsiye ediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor; Daha bu yağın kullanımı men edilmedi ancak yapılan baskılarla Avrupa Birliği, palmiye yağı bulunan gıdalarda bunun açıkça yazılması için bir yasa çıkardı. Bundan evvel tek 'bitkisel yağ' yazıyorlardı. Şu unutulmamalı bir üründe 'bitkisel yağ' ibaresi varsa çoğunlukla palmiye yağıdır." diyor.
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA), Mayıs 2016’da yayınladığı palmiye yağının kanserojen olduğuna dair raporunun ardından Avrupa’da bazı marketler bu yağı içeren ürünleri raflarından kaldırma kararı aldı.
Palmiye yağında doğal olarak bulunan palmitrik asit, kilo alımı ve obezite riskini artıran yağ asitleri içerir. "Clinical Nutrition American Journal" 2005 sayısında yayımlanan araştırmaya göre, sağlıklı genç erişkinlerde, palmitik asitçe zengin bir beslenme programının genel etkileri üzerine çalışma yapıldı. Araştırma sonucunda bilim adamları palmik asitçe yüksek bir beslenmenin obezite ve insülin direnci riskini artırabildiğini tespit etmişlerdir. Sindirimi güçtür “Cooking for Healthy Healing,” kitabının yazarı Linda Page palm yağının çeşitli faydalarından bahsettikten sonra, palm yağının rafine işlemlerinden geçtikten sonra çoğu besin değerini kaybettiğini, sindirimi zor olan bir yağa dönüştüğünü bildiriyor ve bu nedenlerden dolayı, palm yağı tüketimini önermiyor. 
Kalori ve yağ oranı yüksektir 1 yemek kaşığı palm yağı 120 kalori, ayni miktarda palm çekirdeği yağı ise 117 kalori içerir. Her iki türdeki yağ da da 13.6 gr yağ bulunur. ABD Tarım Bakanlığı, kuru yemiş, tohumlu yiyecekler gibi doğal olarak besinlerde bulunan yağlar da dahil olmak üzere günde 5­7 tatlı kaşığı yağdan daha fazla yağ alımını önermiyor. 
Amerikan Kalp Derneği, günlük kalori ihtiyacının en fazla %25­30'unun yağdan gelmesini öneriyor. Günde 2000 kalori ihtiyacı olan bir kişi günde toplam 50­70 gr yağ almalıdır. Nutella yağı Kolesterolü artırabilir Palm yağı da palm çekirdeği yağı da kolesterol içermemesine rağmen, bu yağlarda bulunan yüksek miktardaki doymuş yağlar, damarlarda birikerek plak oluşturup kalp hastalığı riskini artırabilir. 
1 yemek kaşığı palm yağı, 7 gr doymuş yağ içeriği ile 2000 kalorilik bir beslenme programının doymuş yağ ihtiyacının yarısını oluşturur. Hatta süt ürünleri, et ve diğer işlenmiş yiyeceklerden de tüketiyorsanız, doymuş yağ sınırını farkında olmadan aşarsınız, yağ damarları tıkar, kolestrol sorunu yaşarsınız.

palmiye yagi kanser yaparmı
Palmiye Yağı Göreseli
Palm Yağının(Palmiye Yağının) diğer adıyla Hurma Yağının Besin Değerleri ;

Porsiyon Miktarı: 100 g
Kalori (kcal): 884

Toplam yağ: 100 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 0 mg
Karbonhidrat: 0 g
Diyet Lifi: 0 g
Şeker: 0 g
Protein: 0 g

A Vitamini:
IU 
C Vitamini: 0 mg
Kalsiyum: 0 mg
Demir: 0 mg
B6 Vitamini: 0 mg 
B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 0 mg


Palmiye yağının özellikleri nelerdir? 


- 700-1000 ppm ile en zengin karoten kaynağı olarak kabul edilir; havuçtakinden 30 kat fazladır. Palmiye yağı içindeki toplam karoten miktarının %90'ını oluşturan yüksek oranlarda beta ve alfa karoten sağlar. 
- Antioksidan özelliği olduğu bilinmektedir. 
- Bütün yağ türlerinin bileşimini oluşturur: 10% çoklu doymamış, 40% tekli doymamış ve 50% doymuş yağ asitleri. 
- Doğaldır, hidrojene değildir, sıcaklık ve hekzan gibi çözücülerle işlenmemiştir. 
- Trans yağ asitleri içermez. 
- Omega-6 yağ asidini içerir (Linoleik asit). 
- Pişirmede kullanıldığında değişime uğramaz. 
- Hazmı ve sindirimi kolaydır. 
- Yüksek üretim verimi dolayısıyla ekonomiktir.

Editörün Notu : Yukarıdaki makalemizde palmiye yağının,halk arasında nutella yağı olarak bilenen yağın son zamanlarda çıkan kansorejen mi sorusuna karşı araştırma yaptık ve bu konuda yayınlanan bilgi ve makaleleri yerli ve yabancı kanaklardan derleyerek aklınızdaki soru işaretlerini gidermeye çalıştık.Bu konuda sağlık kütüphanesi olarak kendi fikrimizi soracak olursanız evet palmiye yağı içeriği bakımından faydalı oluğu kadar aynı zamanda da kansorejen bir yağ.Bu yağın doğal haliyle kullanıldığında kesinlikle bir zararı olduğunu düşünmüyoruz aksine faydalı bir yağ olduğu tartışılmaz fakat bu yağı elde etmek için yetiştirilen palmiyelarda kullanılan zirai ilaçlar ve yağ elde edilirken ve edildikten sonra kullanılmak üzere geçirdikleri aşamalardan ve eklenen katkılarda kaynaklı olarak bu yağın kanserojen bir yağ olduğunu söylemek hiçte zor değil.
Faydasının saymakla bitmediği zeytin yağı bile doğal olarak üretilmediği,zirai ilaçlara maruz kaldığı,katı maddesine eklendiğinde bu şifalı yağın bile kanserojen bir yağa dönüşmesi kaçınılmazdır.
Kısacası doğadaki bir çok şeyi kendi ellerimizle kanserojen hale getiriyor ve sonrada onları tüketiyoruz,burada suçlu aranıyorsa suçlu palmiye yağı değil insanlardır.Sevgili hocam Canan KARATAY'ın dediği gibi doğal olmayan,paketlenmiş ve insan eliyle kimyasallara maruz kalmış hiç bir şeyi tüketmeyiniz!..
NOT:Okuduğunuz bu konu hakkında veya başka bir konuda sizlerin bildiği,deneyimlediği ve paylaşmak istediği bilgi,kaynak,yabancı makaleler vb. şeyler söz konusu ise bize e-mail arıcılığıyla ulaşıp bildiklerinizi paylaşabilirsiniz,bu sayede bizde buradan sitemiz aracılığıyla yazıya ilave olarak yada başka bir başlık adı altında yazınızı,deneyimlerinizi bilgi ve tecrübelerinizi paylaşabiliriz.Sloganımız "Daha çok insana ulaşsın,daha çok insan faydalansın!.."

Yorumlar

  1. çikolata sever10 Şubat 2017 21:23

    kanserojen ucuz yağ kullan birde 15,5tl ye sat,ah nutella ah bu kadar insanın vebalini nasıl ödeyeceksiniz

    YanıtlaSil
  2. doğal beslenme18 Mart 2017 21:48

    iyide bu yağ sadece nutella çikolatasında yok ki bütün çikolatalarda var,bu yüzden ne kendiniz nede çocuklarınıza çikolata yedirmeyin,ambalajlı hazır ürünlerin çoğunda bu yağ kullanılıyor,marketten bir şey alırken lütfen içinde neler var kontrol ediniz

    YanıtlaSil
  3. zehirleniyoruz24 Nisan 2017 18:13

    palm yağı sadce nutellada yok ki tüm çikoltaların içinde var çikoltayı bırakın çocukların yediği çubuk krekerlerde bile var,canan karatayın dediği gibi ambalajlı ürünlerle gelecek nesli zehirliyorlar ama buna dur diyecek kişiler ne yapıyor,tabi ki hiç bir şey

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum Yapıp Katkı Sağladığınız İçin Teşekkürler...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakal Kırandan Nasıl Kurtuldum?

İleri Safha Sakal Kıran Hastalığı Görrseli Yazımıza başlamadan önce şunu belirtelim;Şu anda bu sorunu yaşıyorsanız "İçiniz rahat olsun Sakal Kıran hastalığı tedavisi olan bir hastalıktır." Bu yazıyı okuduktan sonra sakal kıran sorunundan tamamen kurtulacaksınız!.. Sakal Kıranın Belirtileri Nelerdir? Sakal kıranın belirtileri;belirli bir bölgede toplu iğne başı büyüklüğünde sık aralıklarla dökülmeler gözlenir,bu küçük dökülmeler birleşerek sakalda bozuk para büyüklüğünde dökülme oluşturur. Sakal Kıran Nedir,Sakal Kıran Neden Olur? Sakal kıran latince adıyla Alopesi areata;  erkeklerde sakal bölgesinde toplu iğne başı büyüklüğünde dökülmelerle başlayıp bozuk para büyüklüğü görünümündeki dökülmere yol açan bir kıl kökü hastalığıdır.İlerleyen safhalarda sakalın belirli bölgelerine sıçrayıp birden fazla bozuk para şeklinde dökülmelere neden olan ve mevcut dökülmüş bölgelerde de genişlemelere neden olup yayılmaya başlayan bir hastalık çeşididir. Sakal kıran bulaşıcı de

Seks Süresini 1 Saat Uzatan Yöntemler

Cinsel ilişkide erkeklerin çoğu 2-3 dakika arasında boşalıyor malesef kadınlarda uyarılma ve boşalma süresi daha geç olduğundan erkeklerin çoğu eşlerini veya kız arkadaşlarını tatmin edememekten şikayetçiler.Malesef  hızlı başlayan ve çabuk biten bir seks hayatımız var. Daha erkeğin işini bitirmesine odaklı bir cinsel ilişki yaşıyoruz. Hatta bu durum şarkılarımıza bile konu olmuş; ‘Sevmek bir ömür sürer, Sevişmek bir dakika’ diyor. Fakat bilim adamlarına göre ideal seks süresi ortalama 7 dakika olmalı. Tabi ki durum böyle olmadığından bundan en çok etkienenler malesef bayanlar oluyor,erkekler kısa sürdüğü için,kadınlar tatmin olmadıkları için ilişkide pürüzler çıkıyor,bu durumdan muzdarip olan bazı çiftler ilişkilerine son veriyor,evli çiftlerde ise durum daha kötü çünkü boşanmaya kadar gidebiliyor!.. Ama artık cinsel ilişkiyi 1 saate kadar uzatmak mümkün,bunun için ise erkeğinde bayanında bu konuda biraz çaba göstermesi gerekiyor. İşte  erkeğin seks süresini uzatan kadınlara özel t

Kansere Kesin Çözüm Kanser Otu(Yapışkan Andız Otu)

Manisaya bağlı Akhisarda, Seyitahmet Mahallesindeki bir türbede yaşamlarını sürdüren ve topladıkları otlarla kanserli hastalara şifa dağıttıklarını iddia eden Hasan Alemdar ve Lütfü Acet,kanseri yok eden otu keşfettiklerini söylüyorlar. Kanser otu adı verdikleri bu otu mayıs ile temmuz ayları arasında dağlardan toplayıp kuruttuklarını ve kanser hastalarına ücretsiz bir şekilde Allah rızası için dağıttıklarını söylüyorlar... Buraya kadar her şey normal,ama basında ve sosyal medyada çıkan haber ve bilgiler yukarıda yazdıklarımdan ibaret olduğu için haklı olarak insanların aklında bir çok soru işareti oluşmuş durumda; "bu ot ücretsizse neden bu otun ismi sır gibi saklanıyor,yaşlı başlı adamlar o dağlarda gezip bu otları toplayıp bin bir zahmetle kurutup sırf babalarının hayrına mı bu otu dağıtıyorlar,eğer hayrına dağıtıyorsalar bu ot neden ifşa edilmiyorda sır gibi saklanıyor,kanser otu gerçekten kanseri yok ediyor mu?" tarzında tepki ve sorularla insanlar sosyal medyada ve