Ana içeriğe atla

Ekinezya Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Türkiyede kış çayı olarak bilinen genel adıyla ekinezya,bilimsel adıyla (3 tür ekinezya vardır)Echinacea Angustifolia,Echinacea Purpurea,E. Pallida olarak adlandırılırlar.Ekinezya kırmızı ayçiçeği, Brauneria angustifolia, Brauneria pallida, tarak çiçeği, Kansas otu, kirpi çiçeği, Hint başı ve koni çiçeği olarak da bilinir.Asteraceae familyasındandır.Kökünden yaprağına kadar bitkinin tamamından faydalanılır.Doğal yetişme alanı Orta ve Kuzeydoğu Amerika olarak kayıtlara geçmiştir.

Herhangi bir güneşli bitki bahçesi,kökenlerini Kuzey Amerikadan alan,gürbüz ve kendine has bir kır çiçeği olan ekinezya olmadan tamamlanmış sayılmaz.
Ekinezyanın çiçeklerinin lavanta renkli ortası dikenli ve kubbemsidir ve tek katmanlı taç yapraklardan oluşmaktadır.Bilinen ismi mor koni çiçeği ismi burdan gelmektedir.
Bu türe koni denmesi çok uygundur çünkü echinacea Yunanca echinos "konimsi" kelimesinden gelir.Avrupalı istilacılar Kuzey Amerikaya gelmeden yüzyıllar önce yerli topluluklar ekinezyanın en az üç türünü tıbbi amaçla kullanırlardı.

Bu bitki geniş düzlüklerde yaşayan yerliler ve komşu bölgeler için evrensel düzeydi bir ilaçtı.Ekinezya, Great Plains Hindistan kabileleri tarafından geleneksel bitkisel ilaçlarda kullanıldı.Şifa için kullanılan bitkiler arasında en çok kullanılan bitkilerden biriydi.
Ekinezya günümüzün bitkisel tıbbında en çok araştırılmış bitkilerden biridir.En çok bilinen özelliği Soğuk algınlığının şiddetini ve süresini azaltmasıdır.Bağışıklık sistemine sayısız etkisi vardır,bunların arasında antikor tepkisinin artması,virüslere karşı interferon seviyesinin yükselmesi ve enfeksiyona karşı beyaz kan hücrelerinin uyarılması sayılabilir.

Ekinezyanın bazı kimyasal bileşenleri bitkinin türüne,bitkinin bölümüne ve özütleme tekniğine göre değişiklik gösterir.Polisakkaritler,glikoproteinler ve alkilamitler bağışıklık sistemini canlandıran virüsleri ve bakterileri baskılayan tıbbi etkiye sahiptir.

Ekinezya özü içeren kremlerin mantar,egzama,seboreik dermatit gibi cilt hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.

Ekinezya çayı içmek A, B kompleks ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri için iyi bir kaynak olduğundan sizi dinç tutacaktır.


Bazı laboratuvar çalışmaları ekinezyanın eklem ve kas ağrılarını dindirme, migren ağrılarını hafifletme ve iltihabı azaltmak için bazı aktif bileşenlere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. 


Çay formunda ya da harici krem olarak kullanıldığında idrar yolu enfeksiyonları, Candida (vajinal mantar) enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları (otitis media olarak da bilinen), ayak mantarı, sinüzit, saman nezlesi (alerjik rinit de denir) gibi hastalıklara iyi gelmektedir.
ekinezya bitkisi hangi hastaliklara iyi gelir
Ekinezya bitkisine ait bir görsel!..
Ekinezyanın Faydaları :
- Soğuk algınlığına iyi gelir
- Ekinezya çayının antiseptik özelliği vardır
- Boğaz ağrısına iyi gelir
- Kuru öksürük şikayetini geçirir
- Boğaz şişkinliğini giderir
- Kas ve eklem ağrılarına iyi gelir
- Kansere karşı korunma amacıyla kullanılır
- Hemoroid tedavisinde kullanılır
- Doğal Ateş düşürücüdür
- Hafif ve Orta dereceli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılır
- Saman nezlesine iyi gelir
- Migren nedeniyle oluşan baş ağrısını hafifletir
- Alerjiyi hafifletir


"Omaha ve Ponca yerlileri ekinezyayı diş ağrısı için kullanırlardı,taze ekinezya köklerini çiğneyerek diş ağrısı problemlerini çözerlerdi."

"Ekinezya bitkisinin köklerinin sıvısıyla yıkanmak yaralara ve yanıklara iyi gelirdi,ayrıca vücut bu sıvıyla silinerek ateşli hastalıklarda ateşin düşmesi için kullanılırdı"

"Diğer topluluklar ekinezyayı soğuk algınlığı,öksürüğe,koliğe ve hatta çıngıraklı yılan sokmalarına karşı kullanırlardı."

"1800'lerin sonlarında Amerikan tıbbi bitkilerini tedavi amacıyla kullanan bir çok seçme doktor,ekinezyayı solunun yolu enfeksiyonlarına ve deri hastalıklarına karşı kullanmışlardır"

"Ancak 1930'larda yani ilaç endüstrisinin hızla yayıldığı dönemde(antibiyotik kullanımı artmaya başladığında) Amerikada revaçtan düşmeye başlayan ekinezya avrupada özelliklede Almanyada popülaritesini hızlı bir şekilde arttırmaya başlamıştır.Günümüzde ekinezya Avrupada hala bir çok hastalığın tedavisinde kullanıldığından revaçta olan bir bitkidir."

"Bitki uzmanları ekinezyanın soğuk algınlığının ve gribin süresini kısalttığını ve ateş,öksürük,boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklar için kullanılacak en uygun bitki olduğunu söylemektedirler.

"Ekinezya aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırmak amacıyla da kullanılmaktadır."

"Ekinezya,herpes, HIV / AIDS, insan papilloma virüsü (HPV), kan dolaşımı enfeksiyonları (septisemi), tonsillit ,streptokok enfeksiyonları, sifiliz , tifo , sıtma , kulak enfeksiyonu , Domuz gribi , siğiller ve difteri adı verilen burun ve boğaz hastalıklarına karşıda kullanılmaktadır. "

"Ekinezya, terapötik etkilerinde rol oynayan çeşitli kimyasal maddeler içerir. Bunlara polisakkaritler, glikoproteinler, alkamitler, uçucu yağlar ve flavonoidler dahildir.

Kökte bulunan kimyasallar, bitkinin üst kısmındaki kimyasallardan oldukça farklıdır. Örneğin bitkinin yer üstü kısımları daha fazla polisakkarit (bağışıklık sisteminin aktivitesini tetiklediği bilinen maddeler) içeriyor ise, kökler yüksek uçucu yağ konsantrasyonlarına (kokulu bileşikler) sahiptir. Araştırma toprak üstü kısmının düşündürmektedir da bu aktif maddelerin kombinasyonu, Echinacea faydalı etkilerinden sorumlu olan Echinacea purpurea en etkili yöntemdir.

Almanya'da (otlar hükümet tarafından düzenlenir), Ekinezya purpureasının yeryüzündeki kısımları soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve yavaş iyileşen yaralar için onay almıştır. Kök Ekinezya pallida bitki aynı zamanda grip benzeri enfeksiyonların tedavisi için onaylanmıştır."



"Şimdilerde dünyanın dört bir yanındaki insanlar ekinezya ile ilgilenmeye başladı çünkü bazı antibiyotikler bazı bakterilere karşı eskiden olduğu kadar fayda sağlamıyor."

"Tıbbi tedavide ekinezya köklerinden,gövdesine,koni çiçeklerine ve yapraklarına kadar bütün olarak kullanılır"

Ekinezyanın Çay Olarak Kullanım Şekli:
- 2 Çay kaşığı ekinezya yaprağını/çiçeğini bir bardak kaynar suya koyun 10 dk. bekletip günde 3 defa içebilirsiniz.Yada kökünden 1 Çay kaşığı alıp 2 bardak suda 10 dk. kadar kaynatın ılıyınca içebilirsiniz!..

- 2 adet ekinezya kökünü,1 tutam nane yaprağı,1 tutam çördük otu,1 tutam kekikle karıştırın.Bu karışımdan 2 yemek kaşığını 2 bardak kaynar suda 15 dk. demleyin süzün ve için,soğuk algınlığı belirtileri baş gösterdiğinde bu karışımı günde 3 defa için nezle ve grip olmaktan kurtulun.

Not: Ekinezya çayını düzenli olarak  10-15 gün tükettikten sonra mutlaka 1 ay ara verin,1 ay sonra yine kullanıma devam edilebilir.Ekinezayı aç karnına alınmaz. Bunun yerine, yiyecek ya da büyük bir bardak su ile birlikte alın.

Ekinezyanın Tentür Olarak Kullanım Şekli:- Ekinezyanın kökünü veya taze üst kısımlarının suyunu sıkıp saf alkolde 20 gün bekletin soğuk algınlığı baş gösterdiğinde,her iki saatte bir,1ml veya 2ml olmak üzere doğrudan yada sulandırarak için.Nezle,grip ve gribal enfeksyona bağlı ateş gibi sorunlardan tamamen kurtulun.

UYARILAR:  Otoimmün rahatsızlığı olan kişiler ekinezya gibi bağışıklığı canlandıran bitkileri kullanmadan önce dikkat etmelidir!..
Ekinezya belirli karaciğer enzimlerini baskılayabilir.Mantar enfeksiyonunda kullanılan itraconazole'le,kolesterolü düşürmek için kullanılan lovastatin'le ve alerji için kullanılan fexofenadine'le bir arada kullanımda teorik olarak kan seviyesini arttırdığından dolayı ekinezya bu ve içeriğinde bu tarz olan ilaçlarla ve doğum kontrol haplarıyla  beraber alımına dikkat edilmesi gerekir!..
Asteraceae(papatya) familyasındaki bitkilere alerjisi olanlanlarda  nadiren alerjik reaksiyonlara yol açabilir!..
Bazıları çok hafif mide bozulması yada baş dönmesi deneyimlemişlerdir!..
Ekinezyanın yüksek dozda kullanılması mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir!..Ağız yoluyla alındığında, ekinezya dilde geçici uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.

Editörün Notu Sağlık ve sağlıklı beslenme ürünlerinin saflığını test eden bağımsız bir firma tarafından yapılan araştırmada, test için satın alınan 11 markanın sattığı ürününden sadece 4 tanesinde has ve doğal ekinezya içerdiği tespit edilmiştir.
Bu firmaların ürettiği poşet çaylarda ve kapsüllerin içeriğinde yaklaşık % 10'unda hiçbir şekilde  ekinezya bitkisine rastlamamıştır. Bu kandırmacayı en basit deneyimle öğrenmek isterseniz,Türkiyede satılan poşet bitki çaylarını örnek gösterebiliriz.Mesela bir markete girip en bilindik firmaların ıhlamur çaylarından alacağımızı farz edelim; lütfen birini seçiniz ve kutunun arkasında ki "içeriği" kısmını okuyunuz,neredeyse hiç bir firmanın ürününde %100 ıhlamur içerir yazmaz,hepsi demiyorum ama genelinde aşağı yukarı % 60 ıhlamur,%10 tarçın,%30 dut yaprağı yazdığına şahit olursunuz.Maalesef bu bir kandırmacadır,siz şifa için ıhlamur içtiğinizi sanırken içeriğinde %60 ıhlamur içeren o %60'ında ıhlamur çiçeçiğinin neredeyse hiç olmadığı ve neredeyse tamamiyle ıhlamurun yapraklarından elde edilmesiyle oluşmuş çayı yumdular,kullanır ve maalasef hiç bir fayda göremezsiniz.
poset-caylarda-yapilan-hile
poset-caylarda-yapilan-dolandiricilik
Resimde gördünüz gibi siz sadece zencefil-yeşil çay-limon karışımlı poşet çay içmek istiyorsunuz ama içeriğinde limon yerine limon otu olduğunu,aramo verici,meyan kökü,stevya gibi belkide içmek istemediğiniz belkide bunlara karşı alerjinizin olduğu katkılar mevcut.
Bu yüzden size tavsiyem paketlenmiş yada firmalar tarafından hazırlanmış bitkisel ürünleri kullanmayınız,bitkiyi kullanmadan önce iyice araştırıp,tanıyıp aktara gidip görerek aldığınız ürünü veya kendiniz toplayıp kurutup muhafaza ettiğiniz bitkiyi kullanmanızı ısrarla tavsiye ederim!..
Lütfen paketlenmiş yada kapsül halde satılan ekinezya alırken güvenilir şirketler tarafından üretilen ürünleri satın alınız!..
Dip not;Maalesef Türkiyede ki en güvenilir ve en çok reklamı yapılan markalarda bile durum yukarıda yazdığım gibi...üzgünüm...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakal Kırandan Nasıl Kurtuldum?

İleri Safha Sakal Kıran Hastalığı Görrseli Yazımıza başlamadan önce şunu belirtelim;Şu anda bu sorunu yaşıyorsanız "İçiniz rahat olsun Sakal Kıran hastalığı tedavisi olan bir hastalıktır." Bu yazıyı okuduktan sonra sakal kıran sorunundan tamamen kurtulacaksınız!.. Sakal Kıranın Belirtileri Nelerdir? Sakal kıranın belirtileri;belirli bir bölgede toplu iğne başı büyüklüğünde sık aralıklarla dökülmeler gözlenir,bu küçük dökülmeler birleşerek sakalda bozuk para büyüklüğünde dökülme oluşturur. Sakal Kıran Nedir,Sakal Kıran Neden Olur? Sakal kıran latince adıyla Alopesi areata;  erkeklerde sakal bölgesinde toplu iğne başı büyüklüğünde dökülmelerle başlayıp bozuk para büyüklüğü görünümündeki dökülmere yol açan bir kıl kökü hastalığıdır.İlerleyen safhalarda sakalın belirli bölgelerine sıçrayıp birden fazla bozuk para şeklinde dökülmelere neden olan ve mevcut dökülmüş bölgelerde de genişlemelere neden olup yayılmaya başlayan bir hastalık çeşididir. Sakal kıran bulaşıcı de

Seks Süresini 1 Saat Uzatan Yöntemler

Cinsel ilişkide erkeklerin çoğu 2-3 dakika arasında boşalıyor malesef kadınlarda uyarılma ve boşalma süresi daha geç olduğundan erkeklerin çoğu eşlerini veya kız arkadaşlarını tatmin edememekten şikayetçiler.Malesef  hızlı başlayan ve çabuk biten bir seks hayatımız var. Daha erkeğin işini bitirmesine odaklı bir cinsel ilişki yaşıyoruz. Hatta bu durum şarkılarımıza bile konu olmuş; ‘Sevmek bir ömür sürer, Sevişmek bir dakika’ diyor. Fakat bilim adamlarına göre ideal seks süresi ortalama 7 dakika olmalı. Tabi ki durum böyle olmadığından bundan en çok etkienenler malesef bayanlar oluyor,erkekler kısa sürdüğü için,kadınlar tatmin olmadıkları için ilişkide pürüzler çıkıyor,bu durumdan muzdarip olan bazı çiftler ilişkilerine son veriyor,evli çiftlerde ise durum daha kötü çünkü boşanmaya kadar gidebiliyor!.. Ama artık cinsel ilişkiyi 1 saate kadar uzatmak mümkün,bunun için ise erkeğinde bayanında bu konuda biraz çaba göstermesi gerekiyor. İşte  erkeğin seks süresini uzatan kadınlara özel t

Kansere Kesin Çözüm Kanser Otu(Yapışkan Andız Otu)

Manisaya bağlı Akhisarda, Seyitahmet Mahallesindeki bir türbede yaşamlarını sürdüren ve topladıkları otlarla kanserli hastalara şifa dağıttıklarını iddia eden Hasan Alemdar ve Lütfü Acet,kanseri yok eden otu keşfettiklerini söylüyorlar. Kanser otu adı verdikleri bu otu mayıs ile temmuz ayları arasında dağlardan toplayıp kuruttuklarını ve kanser hastalarına ücretsiz bir şekilde Allah rızası için dağıttıklarını söylüyorlar... Buraya kadar her şey normal,ama basında ve sosyal medyada çıkan haber ve bilgiler yukarıda yazdıklarımdan ibaret olduğu için haklı olarak insanların aklında bir çok soru işareti oluşmuş durumda; "bu ot ücretsizse neden bu otun ismi sır gibi saklanıyor,yaşlı başlı adamlar o dağlarda gezip bu otları toplayıp bin bir zahmetle kurutup sırf babalarının hayrına mı bu otu dağıtıyorlar,eğer hayrına dağıtıyorsalar bu ot neden ifşa edilmiyorda sır gibi saklanıyor,kanser otu gerçekten kanseri yok ediyor mu?" tarzında tepki ve sorularla insanlar sosyal medyada ve